Programma's

1. Bestuur en organisatie

1.1 Bestuur

Doelstelling:

De meerjarenvisie ‘Brede welvaart voor De Fryske Marren, visie tot voorbij 2030’ geeft kleuring aan het te ontwikkelen beleid voor de toekomst.

Op 1 juni 2022 is de meerjarenvisie ‘Brede welvaart voor De Fryske Marren, visie tot voorbij 2030’ vastgesteld. De SDG's zijn een vast onderdeel geworden van P&C-cyclus documenten en de voorstellen die aan het college en de raad worden voorgelegd.

In de komende periode gaan we de kennis en de praktische uitwerking van en over brede welvaart en SDG's verder borgen. Met als doel dat beide ons nog meer gaan helpen duiding en richting te geven, zodat we concrete stappen zetten om de toekomstvisie verder te implementeren.

Doelstelling:

Er is behoefte aan een andere wijze van samenwerking tussen de verschillende gremia. In die doorontwikkeling willen we stappen blijven zetten.

Voor realisatie van deze doelstelling is een transparante en open communicatie een belangrijke voorwaarde. Dit wordt voortgezet in lijn met de resultaten uit de heisessies van raad en college in 2022 en 2024. Hiervoor is in diverse overlegstructuren permanent aandacht in het kader van de verbetering van de onderlinge samenwerking tussen raad en college.

Doelstelling:

We vinden een goede samenwerking met onze inwoners en ondernemers belangrijk en willen geen belangrijke besluiten nemen, zonder te weten hoe onze inwoners hierover denken.

Uitdaagrecht & Participatie
In juli 2024 heeft het college de beleidsregels voor het uitdaagrecht vastgesteld. Deze beleidsregels vormen een nadere uitwerking van de Inspraak- en Participatieverordening en bieden inwoners die gebruik willen maken van dit recht meer helderheid over de vereisten waaraan een aanvraag moet voldoen. Om die procedure zo eenvoudig mogelijk te houden, hebben wij de spelregels voor onze inwoners op een rijtje gezet. Hiermee is ook duidelijk geworden wat inwoners van de gemeente mogen verwachten na het indienen van een aanvraag.

Doelstelling:

Jongeren meer betrekken bij gemeentelijke thema’s om hun bewustwording op het functioneren van ons bestuur te vergroten.

Jeugdparticipatie
Het ‘plan van aanpak jeugdparticipatie' is in ontwikkeling. Met de raadswerkgroep jeugd vindt afstemming en samenwerking plaats over de rol van de gemeenteraad in het lopende en toekomstige proces om jongeren kennis te laten maken met wat de gemeente doet. De gemeenteraad organiseert in samenwerking met Tienskip projectdagen om jongeren wegwijs te maken in de lokale democratie en hun maatschappelijke betrokkenheid te vergroten.

Doelstelling:

Een slagvaardige organisatie; de focus ligt op verbinding en samenwerking en we zetten in op kwaliteitsverbetering.

Rekenkamer De Fryske Marren
De resultaten van het onderzoeksrapport Bezwaren in de Fryske Marren worden in de besluitvormende raad van 2 oktober 2024 behandeld. De Noordelijke rekenkamer heeft het initiatief genomen om een aanvullend onderzoek over toezicht en handhaving energiebesparingsplicht te initiëren voor de gemeenten in de drie noordelijke provincies, naast het landelijke DoeMee-onderzoek over dit onderwerp. Aan dit onderzoek neemt de rekenkamer De Fryske Marren ook deel. De resultaten komen eind 2024 beschikbaar en worden meegenomen in de presentatie van de uitkomsten van het landelijke DoeMee-onderzoek 2024.

De rekenkamer is voornemens om een onderzoek naar de instandhouding van Kapitaalgoederen van de gemeente De Fryske Marren op te starten. Aan de hand van het door de rekenkamer opgestelde onderzoeksplan zijn drie onderzoeksbureaus gevraagd een onderzoeksvoorstel met offerte uit te werken. De rekenkamer bepaalt in het najaar welk bureau het onderzoek gaat uitvoeren.

Collegeonderzoeken Klachtenprocedure & Schuldhulpverlening
In reactie op de collegeonderzoeken naar de klachtenprocedure en schuldhulpverlening in respectievelijk 2022 en 2023, zijn de betrokken teams in de daaropvolgende periodes actief bezig geweest met verbeteracties. De bevindingen van de onderzoeken hebben geleid tot gerichte inspanningen van de teams gedurende 2023 en 2024. Voorbeelden hiervan zijn: opstellen proces, jaarplanning en aanpassingen in verantwoording klachtenjaarverslag en de doorontwikkeling van (vroeg signalering) rapportages en opzetten nazorgproject voor schuldhulpverlening.

Huisvestingsplan voor centrale huisvesting van bestuur en organisatie op Herema State 
De aanbesteding is inmiddels afgerond en het werk is gegund aan aannemer Van Wijnen uit Gorredijk. De bouwvergunning is verstrekt op 10 september. Medio oktober zal de aannemer in lijn met de planning starten met de uitvoering.

Doelstelling:

Zicht houden op de uitvoering van bij verbonden partijen ondergebrachte gemeentelijke taken door implementatie van de Nota verbonden partijen 2022 ‘In gezamenlijkheid sturing geven aan samenwerken’.

De Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) is met ingang van 1 juli 2022 op een aantal punten gewijzigd. Een aantal van deze wijzigingen gelden van rechtswege en zijn op 1 juli 2022 in werking getreden. De overige onderdelen leiden tot een aantal verplicht op te nemen onderdelen in de bestaande gemeenschappelijke regeling. Hiervan heeft de wetgever gesteld dat deze wijzigingen voor 1 juli 2024 moeten plaatsvinden.

De raad is in juni 2024 door middel van een raadsmemo op de hoogte gebracht van de stand van zaken per gemeenschappelijke regeling. Hierin is opgenomen dat de FUMO de datum van 1 juli 2024 niet heeft gehaald. Naar verwachting is de gemeenschappelijke regeling FUMO begin 2025 gewijzigd. Recreatieschap Marrekrite heeft nog geen definitieve planning, met betrekking tot de benodigde aanpassingen die vanuit de Wgr moeten plaatsvinden, afgegeven. Dit in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek naar/advies over de toekomst van de Marrekrite (Marrekrite toekomstbestendig).

In het vierde kwartaal wordt de raad wederom op de hoogte gebracht door middel van een raadsmemo.

Deze pagina is gebouwd op 10/02/2024 08:58:48 met de export van 10/02/2024 08:51:29