Programma's

4. Leefbaarheid en onderwijs

4.3 Onderwijs

Doelstelling:

Een toekomstbestendig, aantrekkelijk en een kwalitatief goed onderwijsaanbod, passend voor elke leerling.

Leerplicht
Sinds corona is er een toename van het aantal leerlingen die thuis zitten of die dreigen thuiszitters te worden. Ook het aantal leerlingen met ernstige problematiek neemt toe; vaak is hulpverlening thuis en/of op school nodig.
Samen met de Samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs zoeken gemeenten in de provincie en in de regio naar een passend aanbod voor  leerlingen met een zware zorgbehoefte, zoveel mogelijk thuisnabij. Het aanbieden van passend onderwijs is de verantwoordelijkheid van de Samenwerkingsverbanden; wanneer er aanvullend een Jeugdwet-voorziening nodig is, ligt dat bij de gemeente.

Lokale Educatieve Agenda
In het eerste kwartaal van 2024 is de nieuwe werkwijze voor de LEA verder geïmplementeerd. LEA staat voor Lokale Educatieve Agenda en is het wettelijk verplichte school-bestuurlijke overleg. Rond de speerpunten Onderwijs aan anderstalige leerlingen en Onderwijs en Zorg zijn LEA-werkgroepen geformeerd die de onderwerpen nader uitwerken en rapporteren aan de LEA.

Onderwijsachterstanden
In 2023 is het nieuwe beleidsplan voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) en peuteropvang vastgesteld door de gemeenteraad. Het speerpunt voor dit jaar is ouderbetrokkenheid. Er is gestart met een aantal projecten op scholen en peuteropvang, waaronder de zandbak-sessies, en in het najaar wordt een bijeenkomst voor professionals georganiseerd over ouderbetrokkenheid.

Project Onderwijs, Overheid en Ondernemers (3O's)
In 2023 is de gemeente samen met de schoolbesturen Voortgezet Onderwijs, de ondernemersverenigingen en het RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiepunt voor Voortijdig Schoolverlaten) gestart met een project om leerlingen van het voortgezet onderwijs in contact te brengen met ondernemers. Het doel is tweeledig: ervoor zorgen dat leerlingen meer gericht een studie- en beroepskeuze kunnen maken door ze in contact te brengen met lokale ondernemers, en lokale ondernemers in staat te stellen zich te presenteren aan mogelijk toekomstige arbeidskrachten. Met dit project hopen we dat er minder leerlingen uitvallen omdat ze een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt. Het project wordt nu nog gefinancierd vanuit tijdelijke middelen en loopt eerst tot en met 2024.

Vervoer bewegingsonderwijs
Met de start van het schooljaar 2023-2024 zijn alle scholen voor primair onderwijs wettelijk verplicht om twee lesuren van in totaal minimaal 90 minuten bewegingsonderwijs te verzorgen. Deze lessen worden gegeven door een bevoegde leerkracht voor alle leerlingen uit de groepen 1 t/m 8. Hierdoor is het gebruik van sportaccommodaties en het vervoer toegenomen. Voor schooljaar 2024-2025 is het nieuwe vervoersrooster gestart. De vervoerskosten worden elk jaar per 1 januari geïndexeerd.

Doelstelling:

We investeren in betaalbare, moderne, duurzame en toekomstbestendige onderwijshuisvesting.

Onderwijshuisvesting
De gemeente heeft voor de komende jaren een grote opgave op gebied van onderwijshuisvesting. Veel schoolgebouwen zijn 40 jaar of ouder en toe aan renovatie of nieuwbouw. Daarnaast was het huidige huisvestingsplan verlopen. Om die reden is er gewerkt aan een nieuw Integraal Huisvestingsplan (IHP) die in april 2024 door de raad is vastgesteld. Vervolgens is gestart met het opstellen van het  uitvoeringsprogramma 2026-2041 waarin alle scholen die binnen de scope van het IHP vallen in een meerjarenprogramma van 16 jaar worden geagendeerd voor (ver)nieuwbouw en/of renovatie. Dit programma wordt eind 2024 voorgelegd aan de raad.


Uitvoering onderwijshuisvesting

  • In maart 2024 is de renovatie van basisschool De Toekomst in Bakhuizen afgerond en is in gebruik genomen. Dit is inclusief kinderopvang. De financiële afwikkeling ronden we zo snel mogelijk af.
  • De bouw van het nieuwe Zuyderzee Lyceum in Lemmer verloopt voorspoedig. Naar verwachting wordt het nieuwe schoolgebouw in januari 2025 opgeleverd.
  • Er wordt gewerkt aan de voorbereiding van de nieuwbouw van twee basisscholen in Sint Nicolaasga. De verwachting is dat de bouw van de nieuwe school in het tweede kwartaal van 2025 start.
  • Basisscholen De Tarissing en It Haskerplak in Oudehaske zijn per schooljaar 2023-2024 samengegaan als samenlevingsschool. Er wordt gebruik gemaakt van beide schoolgebouwen.
  • De projecten voor de nieuwbouw/renovatie van de basisscholen in Terherne en Sloten zijn in september gestart. Voor de nieuwbouw/renovatie van De Klinkert in Sloten heeft Nijegaast de gemeente gevraagd om bouwheer te zijn.
Deze pagina is gebouwd op 10/02/2024 08:58:48 met de export van 10/02/2024 08:51:29