Programma's

5. Sociaal domein

5.2 Maatwerkvoorzieningen

Doelstelling:

Een veilige en vertrouwde plek voor alle kinderen, waar zij de hulp krijgen die zij verdienen.

Jeugd Maatwerkvoorzieningen

Hervormingsagenda Jeugd
De landelijke invulling en uitrol van de vastgestelde Hervormingsagenda Jeugd heeft als gevolg van de vorming van een nieuwe kabinet vertraging opgelopen. We zijn in afwachting van de uitkomst van gesprekken tussen het kabinet en de VNG over de koers en op welke termijn de verschillende onderwerpen uit de Hervormingsagenda worden uitgerold.

Regiovisie
Ondanks de haperingen in het proces zijn we in De Fryske Marren en de Regio volop bezig met het invullen van de Hervormingsagenda en de Regiovisie en zien we positieve ontwikkelingen.
We zijn als De Fryske Marren met Sociaal Domein Fryslân en de andere gemeenten in gesprek over de keuzes binnen de uitvoeringslijnen binnen de Regiovisie. Het gaat dan over:
•             samenwerking, onderwijs, gemeenten en jeugdhulp;
•             inzet ervaringsdeskundigen;
•             versterking gebiedsteams en de kind- en jeugdbeschermingsketen;
•             aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

Inkoop
De inkoop en implementatie van provinciale specialistische jeugdhulp is afgerond en we werken met partners aan een verfijning van het jeugdhulp aanbod en de daarop voorliggende voorzieningen. 

Wachtlijsten
We zien voor een aantal specifieke vormen van jeugdhulp een toename in de wachtlijsten. We zijn als gemeenten, aanbieders en Sociaal Domein Fryslân in gesprek om dit probleem op te lossen.

Collectieve Jeugdhulp
Binnen het regionale speciaal onderwijs hebben we inmiddels een collectief jeugdhulp aanbod beschikbaar en we zijn betrokken rondom inclusief onderwijs (lokaal en provinciaal).
Daarnaast hebben we aanvullend op de provinciale inkoop een praktisch en laagdrempelig (collectief & individueel) aanbod gericht op jeugdigen met een lichtere ondersteuningsvragen.

Ondersteuner Jeugd en Kansrijke Start
 In samenwerking met de huisartsen zorgen we ervoor dat de inwoners via de in huisartsenpraktijk aanwezige ondersteuner jeugd, de nodige ondersteuning kunnen ontvangen. De ondersteuner jeugd is een medewerker van het wijkteam. Ook zijn we actief in het mogelijk maken van een Kansrijke Start voor de jongste inwoners. Indien nodig organiseren we samenhangende ondersteuning.

Financiële afwijking
Met deze ontwikkeling zetten we een stap voorwaarts waarbij we als gemeente De Fryske Marren samen zorgdragen voor onze jeugd. Ondersteunen of hulpverlening is beschikbaar waar nodig.

Naast de bovenstaande ontwikkelingen hebben we in de afgelopen periode jeugdhulp verleend. Deze maatwerkondersteuning heeft, in lijn met het landelijke en provinciale beeld, tot overschrijding geleid.

Wmo maatwerkvoorzieningen

  • Het totaal aantal inwoners dat gebruik maakt van de Wmo stijgt licht. Trendmatig wordt voor de komende jaren in onze gemeente een groei van het aantal cliënten verwacht van 4% per jaar. Deze wijkt niet af van de landelijke trend.
  • De sterkere groei bij huishoudelijke hulp door de invoering van het abonnementstarief lijkt af te nemen. Deze groeit nu nog licht, gelijk aan de andere voorzieningen.
  • De gemiddelde kosten per cliënt stijgen licht. Dit komt door het aanpassen van tarieven en een verschuiving naar zwaardere en intensievere zorg. Dit is het gevolg van de groeiende groep ouderen (meer 65-plussers, de gemiddelde leeftijd stijgt), de druk op mantelzorgers, het langer zelfstandig wonen en een toename van psychische problematiek. Ook komt er meer druk op de Wmo door aanpassingen van andere wetten.
  • De aanbesteding voor trapliften voor de periode 1 oktober 2024 tot 1 oktober 2032 is afgerond. Dit is samen met de Friese gemeenten uitgevoerd. De prijzen stijgen met ruim 13%.

Hulp bij het huishouden
De pilot Toegang huishoudelijke hulp laat positieve uitkomsten zien en de kwaliteit van de intake blijft gewaarborgd. De inwoner ontvangt sneller huishoudelijke hulp. De werkdruk bij het sociaal wijkteam is door de pilot afgenomen. De pilot wordt verlengd tot het einde van 2024. Meer aanbieders kunnen hierbij aansluiten. In het najaar starten we met het project Hulp bij het huishouden. Daarbij richten we ons op de toekomstige ontwikkelingen. Dit kan leiden tot een nieuwe aanbesteding.

Beschermd wonen
De doordecentralisatie van Beschermd wonen en het woonplaatsbeginsel zijn voorlopig uitgesteld. De decentralisatie moet ervoor zorgen dat de lokale gemeente verantwoordelijk wordt voor de financiering en uitvoering. Bij individuele aanvragen van inwoners voert het sociaal wijkteam sinds begin 2024 zelfstandig het onderzoek uit en indiceert zelf. Dit besluit lag eerst bij de centrumgemeente. Het aantal aanvragen neemt toe.

Wmo-toezicht
GGD-Fryslân is opnieuw aangewezen als toezichthouder. Het toezicht is voor een belangrijk deel gericht op de doelmatigheid van de geleverde zorg. Jaarlijks voeren zij vijf onderzoeken uit. Ook voeren zij calamiteitenonderzoeken uit. Het Wmo-toezicht is onderdeel van de integrale gemeentelijk aanpak ondermijning en er volgt nieuw beleid op het gebied van toezicht, handhaving en naleving. De Rijksoverheid en VNG werken daarnaast aan een verbetertraject toezicht. Hier sluiten wij op aan.

Deze pagina is gebouwd op 10/02/2024 08:58:48 met de export van 10/02/2024 08:51:29